Verfkwasten
Alles over kwasten

Informatie over verfkwasten
Wetenswaardigheden en soorten kwasten

Soorten kwasten | Onderdelen van de kwast | Kenmerken van een goede kwast
Soort haar | 5 Groepen | Nieuwe generatie vlg. VOS 2010
Tips voor goede verfresultaten | Tips bij aankoop, gebruik en onderhoud

 
Blokwitter

Blokwitter of Blokkwast:
Deze brede rechthoekige kwast is voorzien van lange haren, zodat deze een flinke hoeveelheid verf (vooral latex of acryl) op kan nemen. Dankzij de lange haren kan de verf ook goed in de poriën van stenen en voegen ingewerkt worden. Deze kwast is ook geschikt om vorstbestrijdende coatings of fixeermiddelen aan te brengen.

Platte kwast

Platte kwast:
De platte kwast is een veel gebruikte kwast. Deze wordt vaak gebruikt door particulieren.
Voor het vernissen van een parketvloer gebruikt men doorgaans een brede platte kwast met lange haren.

Ronde kwast

Ronde kwast:
Ook de ronde kwast is geschikt voor veel verschillende klussen, maar heeft een kleiner oppervlak en is daardoor iets minder geschikt voor grote vlakken. Voor grote oppervlakken wordt meestal een beroep gedaan op de verfrol of een ovale kwast. Ronde kwasten zijn meestal omwonden met een dun draad welke kan worden aangetrokken om de haren goed samen te houden. Hierdoor kan men de verf goed uitstrijken.

Puntkwast

Puntkwast:
Voor precisiewerkjes gebruikt men bij voorkeur een puntkwast met afgeschuinde punt, ook wel patentkwast genoemd.  Een schilder gebruikt hiervoor vaak een ronde kwast met zichtbare tekenen van slijtage (besleten). Hiermee kan men gemakkelijk langs randen, elementen in reliëf en decoratieve figuren werken.

Sjabloneerkwast

Sjabloneerkwast:
Het tamponeren is een schildertechniek die terug is van weggeweest. Met een sjabloneerkwast, een dikke, ronde en kortharige kwast, brengt men al deppend verf aan op het werkvlak (meestal muren).
Hierdoor ontstaat een stippeleffect.
Je kunt er ook mee ‘spatten’. Daarbij heb je een spatraampje en dunne verf nodig, bijvoorbeeld ecoline.

Radiatorkwast

Radiatorkwasten:
Deze kwast heeft een lange houten steel. met een knik aan de bovenkant.
Hierdoor is de radiatorkwast heel geschikt om moeilijk bereikbare plekjes,
zoals de binnenkant van een radiator, te schilderen.

Wegwerpkwast

Wegwerpkwasten:
De naam zegt het al, deze kwasten zijn voor eenmalig gebruik bv. voor 2 componenten reparatiematerialen zeer geschikt.

 

Penselen:
Penselen zijn er in diverse soorten nl.

Lyonspenseel

Lyons penseel
Een Lyons penseel is een platte of ronde penseel met een lange, varkensharen kwast, een blikken bus en een lange witte steel.
Deze heb je in een rechte uitvoering

Gebogen penseel

Maar ook in een gebogen uitvoering

Aquarelpenseel:
Een aquarelpenseel is een ronde penseel van een fijne haarsoort. Hij heeft een korte steel.

Aquarelpenseel

Kattentongpenseel

Kattentongpenseel:
Een kattentongpenseel heeft een platte kwast met een ovaalvorm die doet denken aan een kattentong.

Verniskwast
Verniskwast:
Een verniskwast is een korte, platte en brede kwast van varkens- of eekhoornhaar.
 

Bovenzijde pagina

Onderdelen van de kwast:

 

Haar:
Het belangrijkste onderdeel van de kwast. Ofwel voorzien van zuiver varkenshaar, ofwel voorzien van synthetisch haar of een mengeling. Een nieuwe ontwikkeling is een soort synthetische vezel, die speciaal ontwikkeld is voor de nieuwe generatie 2010-lakken.
Het haar bepaalt de uiteindelijke kwaliteit (en prijs) van de kwast of het penseel. De
belangrijkste soorten haar zijn: marterhaar, eekhoornhaar, runderhaar, ponyhaar, synthetische
vezels en varkenshaar. Marterhaar, dassenhaar en synthetische vezels zijn kwalitatief het
beste.

 

Touw:
Het katoenen touwtje houdt de haren van een ronde kwast samen. De kwastharen slijten af en door na verloop van tijd het touw in te korten, hebt u opnieuw voldoende lange haren op uw kwast. Het touwtje werd vroeger gebruikt als steungevende structuur voor een kwast met lange haren, omdat de meeste kwasten min of meer van een gelijke haarlengte gemaakt werden. Door de tijd heen is het touwtje meer beginnen te fungeren als aanduiding voor professioneel materiaal.
Het touw kan in bepaalde uitvoeringen geharst zijn.

 

Kit:
Dit is het onzichtbare deel van de kwast. Het deel waar de haren in vast zitten.

 

Bus of ring:
Deze houdt de steel en de haren samen. Een ring kan vernikkeld of verzilverd zijn, maar kan ook uit koper, inox, messing of kunststof bestaan. Een ring uit messing, kunststof of inox is vooral handig om watergedragen verven mee aan te brengen. Deze materialen kunnen namelijk niet roesten.

 

Steel:
Meestal wordt voor een houten steel gekozen (berken-, beuken of lindehout). Het hout wordt meestal gelakt. Maar ook kunststof stelen zijn in de handel verkrijgbaar. De afmeting en type staat op de steel gedrukt.

 

Bovenzijde pagina

Kenmerken van een goede kwast

 

Verfopname:
De verf moet goed worden opgenomen door de kwast. Bij het transport mag zo weinig mogelijk verloren gaan.

 

Verfafgifte:
De verf moet zo gelijkmatig mogelijk op het oppervlak aangebracht worden.

 

Glad maken:
De verf moet gelijkmatig over het oppervlak verdeeld en gladgemaakt worden.

 

Bovenzijde pagina

Soort haar

 

Voor bovenstaande eigenschappen is vooral het haar verantwoordelijk. Er zijn natuurlijke kwasten en kunststofkwasten.

 

Varkenshaar:
Varkenshaar is zeer sterk en heeft een zeer gunstige vorm. De opsplitsing in drie à vier punten zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig gladgemaakt wordt.
Verdere voordelen:
Geen verlies van de goede eigenschappen voor het gladmaken bij slijtage. Uitstekend vermogen op verf op te nemen door schubbige oppervlaktestructuur. Uitstekend vermogen om weer naar de oorspronkelijke positie te keren door de grote elasticiteit. Zeer geschikt voor oplosmiddelhoudend materiaal. Wanneer men de haartjes vanaf het topje (de 'bles') naar onder kan splijten, weet men dat het gaat om kwaliteitsharen. Er komen immers veel waliteitsverschillen voor bij varkensharen. Veelal bepaalt de leefomgeving van de dieren de kwaliteit. Een koud klimaat zorgt voor langere en meer veerkrachtige haren. Veel kwaliteitshaar is dan ook uit Siberië afkomstig, hoewel recent zeer veel kwalitatief haar wordt ingevoerd vanuit Noord-China. Nadelig aan varkenshaar is de kostprijs, waardoor men lang heeft gezocht naar kunststofharen met een bevredigende kwaliteit. Binnen 5 à 10 jaar zijn varkensharen (waarschijnlijk) niet meer te betalen en nauwelijks in goede kwaliteit te verkrijgen. De Chinezen zijn namelijk hun varkensfokkerijen veel meer ‘Europees’ aan het opzetten: Intensieve veeteelt. De leeftijd van het gemiddelde varken gaat daardoor omlaag en ook zijn ze minder buiten. Daardoor neemt beschikbaarheid van langere lengtes af, met name in natuurlijk zwart. De varkens ontwikkelen minder haargroei. Daarbij komt dat het loon in China jaarlijks stijgt, dus de schaarse haren dié er zijn moeten ook nog eens voor veel meer geld verwerkt worden.
Varkensharen hebben een natuurlijke veerkracht en vervormen niet snel. Men kan de veerkracht van een nieuwe kwast nagaan door ermee over een oppervlak te strijken: de haren moeten zich naar het vlak voegen zonder te ver uiteen te gaan en direct terugspringen zodra men de kwast opheft. Ze moeten ook goed blijven vastzitten.

 

Dassenhaar:
Vroeger kwam ook dassenhaar veelvuldig voor, omdat het heel zacht en veerkrachtig is. Het wordt echter steeds minder gebruikt omdat het zeer duur is. Mede daarom werden daskwasten dikwijls ook vervalst: men gebruikte voor de binnenvulling een andere haarsoort (zelfs geitenhaar) en alleen voor de buitenrand werd dan dassenhaar gebruikt.

Marterhaar, runderhaar en ponyhaar komen ook nog voor, wel in mindere mate en meestal bij penselen.

 

Kunststofhaar:
Kunststof kwasten worden individueel uit polyamide of polyester gespoten. Ze zijn meestal conisch, rond of klaverbladvormig. Om een bepaalde elasticiteit te bereiken worden ze binnenin soms van een hol kanaal voorzien. De punt wordt achteraf ingesneden. Ze zijn vooral geschikt voor wateroplosbare lak of verf/lazuur op waterbasis. Er is zelfs al een prototype van een nieuwe fiber gemaakt: Een kunststof vezel met drie, soms vier holtes. Dat wordt dus een van de eerste kunststofharen kwasten die, net als varkenshaar, hol is van binnen. Er is ook een combinatie van varkenshaar (of paardenhaar) met kunsthaar verkrijgbaar. Deze kwasten gebruikt men vooral voor houtveredeling.

 

Wanneer welke kwast gebruiken:
De meest geschikte vorm van een kwast hangt af van het te schilderen oppervlak. Voor fijne stroken gebruikt u een smalle ronde kwast; voor grote oppervlakken kunt U het beste een dikke ronde of ovale kwast gebruiken  want die neemt voldoende verf goed op en geeft die ook mooi verspreid terug af. Een ronde puntkwast handig om recht mee te besnijden.. Voor echte grote oppervlakken, kunt U ook een verfroller gebruiken. Een radiatorkwast heeft een gebogen vorm en een lang handvat. Daardoor is deze echt handig om op moeilijke plaatsen te schilderen (bijvoorbeeld een muur achter een radiator)of zoals de naam het al zegt om de ribben van een ledenradiator te schilderen. De ring van de radiatorkwast is gebogen of er zit een rechte ring op een gebogen handvat. Nog een apart type kwast is de verniskwast. Deze dient om het vernis dat met een rol of een dikke kwast aangebracht werd, gelijkmatig te verdelen.

 

Bovenzijde pagina

Kwasten kunnen grofweg opgedeeld worden in 5 groepen per toepassing:

1: Nieuwe generatie verfkwasten:
De nieuw ontwikkelde vezels zijn uitermate geschikt om met de oplosmiddelvrije verf volgens de VOC-norm te werken. Daarnaast zijn ze evenwel geschikt voor universeel gebruik.

2: Lakverf en vernis op synthetische basis
Met white spirit verdunbare (of solventgedragen) verf of vernis, brengt u het best aan met kwasten gemaakt van uit zuiver varkenshaar. Dat haar is op het uiteinde door een natuurlijke eigenschap opgesplitst (dit noemen we een bles). Daardoor neemt het de verf goed op en zorgt het voor een optimale verdeling van de verf. Dit door de aanwezigheid van de meerdere verdeelpunten. Bovendien blijft de gespleten haarpunt van varkenshaar opsplitsen bij het verslijten van de kwast. De kleur van kwasten met varkenshaar (wit of zwart) speelt geen enkele rol in gebruik en is er enkel om het uitspoelen gemakkelijker te maken.

3: Lakverf en vernis op waterbasis:
Voor watergedragen verf en vernis gebruikt u kwasten met synthetisch haar in plaats van met natuurlijk varkenshaar. Watergedragen lakverf droogt snel en is dik en laat zich daarom gemakkelijker aanbrengen met een kwast met synthetische haren. Voor deze witte 'haren' wordt zowel polyester, Chinex als orel als grondstof gebruikt.
Het verfopnemend vermogen van deze kwasten is zeer hoog door een mix van conische en cilindrische vezels, die weer zorgen voor een geleidelijke verfafgifte, zodat gemakkelijk de gewenste laagdikte kan worden aangebracht en tegelijkertijd voldoende weerstand geeft bij het besnijden.

4: Muur- en plafondverven:
Muren en plafonds worden dan wel met een rol geschilderd, toch hebt u ook een kwast nodig voor de randen en hoeken. Gebruik hiervoor een kwast met zuiver varkenshaar en hou er rekening mee: hoe dikker de verfborstel, hoe beter de vulling en de aangebrachte laagdikte.

5: Houtbescherming en -veredeling (beitsen):
Naast kwasten met enkel zuiver varkenshaar en andere met enkel synthetische haren, bestaan er ook kwasten die uitgerust zijn met een combinatie van beide. Zulke kwasten zijn de meest geschikte om lazuren en beitsen mee aan te brengen en zo uw hout te beschermen of te behandelen, hoewel kwasten in zuiver varkenshaar hiervoor zeker ook in aanmerking kunnen komen. De combinatie van varkenshaar en synthetisch haar (meestal orel of polyester) zorgt er wel voor dat het aangebrachte product goed in het hout kan impregneren en zo voor een perfecte bescherming kan zorgen. Bij dit soort kwasten is een ongeverniste houten steel bovendien mooi meegenomen. Bij het behandelen van tuinhout zal de steel namelijk het meeste van het afdruipend product opnemen, zodat het niet op uw handen terecht komt.

 

Bovenzijde pagina

Nieuwe generatie kwasten volgens VOS 2010:

 

Oplosmiddelhoudendeverven (2010) zijn nog steeds gebaseerd op oplosmiddel, al is dat veel minder dan voorheen. De 2010-verf moet over het algemeen wat schraler worden opgebracht.
Terwijl de verf wel dikker is geworden, juist doordat er minder oplosmiddel in zit. De uitdaging is dus om een kwast te vinden die voelt als een oude vertrouwde kwast, die voldoende verf opneemt, en bij het verstrijken niet al te veel tegelijk afgeeft. Daarnaast moet het resultaat streepvrij zijn. Dat is nog belangrijk omdat 2010-verf over het algemeen wat sneller droogt. Dat vergt een nauwkeurig balanceren tussen allerhande bezettingen, lengtes en mixen van de juiste vezels. De kwasten die als 2010-geschikt worden gepresenteerd zijn bijna allemaal van synthetische haren gemaakt. De traditionele kwasten van bijvoorbeeld varkenshaar zijn minder goed geschikt voor een goed resultaat. De ontwikkeling van nieuwe vezels en de samenstelling van de kwast brengen hier soelaas.

 

Nieuwe vezels
De nieuwe vezels hebben specifieke eigenschappen die het bovenstaande probleem verhelpen. Een van de nieuwe generaties van vezels bv. is een samensmelting van twee vezels met elk hun eigen voordelen die in een verhouding van 50/50 tot één vezel worden gemaakt, met als resultaat een zeer fijne en gladde vezel. De fijne structuur zorgt ervoor dat de kwast drie keer meer vezels bevat dan een traditionele kwast. Zodoende heeft ze meer massa om de zwaardere verf te verplaatsen. Door de gladheid van de vezel is de kwast in staat de verf optimaal af te geven. Een bijkomend voordeel van de nieuwe vezel is het feit dat de massa van vezels recht en verticaal naast elkaar in de kit is gespannen, waardoor de capillaire werking optimaal is, zodat ze steeds voldoende verf blijft afgeven. Een bijkomend voordeel van de rechte haren is het feit dat ze makkelijk te fixeren zijn en bijgevolg minder vezels verliezen. De vezels blijven goed ingespannen. De bus van de kwast bestaat uit inox (bij sommige uit kunststof), dat een hoge kwaliteit heeft en bestand is tegen oplosmiddel en dergelijke.

 

De voordelen op een rijtje:
Perfect vloeiende verflaag
Direct de juiste laagdikte aanbrengen
Hoge kwaliteit bles
Constante kwaliteit van de borstels
Uitstekend geschikt voor VOC 2010 verfproducten
Kwast gaat langer mee
Gemakkelijk te reinigen
Inzetbaar voor zowel watergedragen als oplosmiddelhoudende producten

 

Bovenzijde pagina

Tips voor goede verfresultaten

 

Verfopname: De verf moet in grote hoeveelheid door het gereedschap worden opgenomen, zonder bij het "transport" verloren te gaan.
Verfafgave: Dit moet zo gelijkmatig mogelijk gebeuren.
Gladstrijken: Voor de gelijkmatige verdeling van de verf is in eerste instantie het harenmateriaal verantwoordelijk.
Kwastmateriaal: De nieuwe generatie vezels is geschikt voor universeel gebruik. Varkenshaar is zeer sterk en biedt een hoge weerstand. Deze haren houden het materiaal zeer goed vast vanwege de geschubde oppervlakte en strijken zelfs in versleten toestand nog voldoende. Ze zijn bijzonder geschikt voor materialen op basis van oplosmiddel. Kunstvezels van polyamide of polyester worden conisch, rond of klaverbladvormig geproduceerd. Een hogere elasticiteit wordt bijvoorbeeld bereikt door holle kanalen. De punten worden achteraf ingesneden. Ze zijn bijzonder geschikt voor materialen op waterbasis.

 

Bovenzijde pagina

Tips bij aankoop, gebruik en onderhoud

 

Ook met een grote kwast kan fijn geschilderd worden.
Plooi van een nieuwe kwast de haren om. Hoe sneller de uiteinden van de haren omhoogspringen, hoe slechter de kwaliteit van de kwast.
Courante maten van ronde kwasten zijn: nr. 6 tot nr. 20 (=11 mm - 33 mm diameter haren, gemeten bij het uitkomen van de ring).Varkenshaar is natuurlijk haar en is dus altijd wat vettig. Daardoor kunt u de verf er gemakkelijk mee verdelen en kunt u de kwast goed uitwassen. Om de haren van dit soort kwasten ook altijd wat vet te houden, dompelt u ze voor de eerste klus eerst even in het juiste oplosmiddel (water, white spirit....)
Laat uw kwasten zodanig drogen dat ze niet op de haren rusten.
Een gereinigde verharde kwast wordt weer soepel na een nachtje in azijn, dit om eventuele kalkresten (van het spoelwater) te verwijderen. U kunt Uw kwasten wegzetten in een kwasten emmer zodat de kwast niet op de haren rust en eventueel verontreiniging uit de kwast kan zakken, wilt u de kwasten alleen even opbergen om de volgende dag weer verder te gaan dan kunt u ze inwikkelen in aluminiumfolie of ze in water wegzetten. Blanke lakkwasten wegzetten in lijnolie. Penselen kunt u het best schoonmaken op de volgende wijze: voor olieverf het penseel eerst goed afvegen en daarna uitspoelen in terpentine en uitknijpen. Daarna worden de penselen met handzeep of kernzeep en warm water schoongemaakt, totdat alle resten pigment zijn verdwenen. Draai rondjes in de holte van de hand, die gevuld is met zeep. Bij gebruik van giftige pigmenten, zoals cadmiumkleuren, kan contact met de huid echter beter vermeden worden. Strijk na het schoonmaken de haren in het oorspronkelijke model en laat het penseel op zijn kop drogen. Als een penseel met de haren naar beneden staat, gaan de haren uit elkaar staan en kun je er niet goed meer mee schilderen. Er bestaan echter wel constructies om een penseel vrij te laten hangen. De penselen worden ook het best op hun kop, in een jampotje bijvoorbeeld, bewaard.
Bijzonder ongunstig is het om kwasten en penselen op hun haren in water of terpentine te laten staan. De haren gaan daardoor uit elkaar wijken en de kwast of penseel is dan niet meer goed bruikbaar. Nooit uw kwasten en verfrollers uitspoelen onder de kraan!!!!

  Bovenzijde pagina
   
Beginpagina Van Apeldoorn Schildersbedrijf  
home | projecten | onderhoudNL | alg.voorwaarden | subsidie-info | verklaringen | alles over verf
alles over glas | alles over behang | alles over kleur | 4 seizoenen | links | sitemap | sponsoring | actueel |
vacatures | contact