OVERNAME BEDRIJF: DERDE EN VIERDE GENERATIE VAN APELDOORN NU SAMEN AAN HET ROER

Al drie generaties staan wij als Van Apeldoorn Schildersbedrijf B.V. klaar voor onze klanten. En de vierde generatie is erbij gekomen, want per dinsdag 19 april 2022 heeft zoon Wouter de helft van het bedrijf over van vader John overgenomen. Daarbij zetten de twee mannen in op kwaliteit en continuïteit. “We blijven gaan voor onze vaste opdrachtgevers.”

Van Apeldoorn Schildersbedrijf B.V. staat al sinds 1935 klaar voor zijn klanten. Van die inmiddels 87 jaar werkt John van Apeldoorn al ruim veertig jaar in het familiebedrijf. Ook zoon Wouter is “opgegroeid met het bedrijf”, zoals hij dat zelf noemt. Als jonge tiener ging hij met zijn opa mee op pad naar klussen, en ook daarna was hij op vrije dagen en tijdens vakanties op de bouw te vinden om te schilderen. Na studies in middle management vastgoedonderhoud en bouwtechnische bedrijfskunde ging Wouter bij een bouwbedrijf aan de slag. In het begin als werkvoorbereider, en sinds vijf jaar als uitvoerder. “Ik wilde eerst op andere plekken ervaring opdoen,” vertelt hij. “Leren omgaan met mensen, zaken kunnen regelen en openstaan voor andere perspectieven. En nu is het tijd voor de volgende stap: het familiebedrijf in.”

Samen oppakken

Die stap had John niet meteen verwacht. “De bal lag bij Wouter; hij moest het aangeven. Ik vind het vanzelfsprekend dat je iets doet wat je leuk vindt, niet omdat je vader toevallig een bedrijf heeft. En hij had het erg naar zijn zin bij het bouwbedrijf. Dat Wouter nu het bedrijf in wil, is het mooiste wat je kunt horen. Ik weet bovendien dat hij het kan, dat is ook heel belangrijk.” Wouter vertelt dat hij dit als het goede moment ziet. “Mijn vader werkt hier waarschijnlijk nog een jaar of tien, dan kunnen we alles nu samen verder ontwikkelen.”

“Nu is het tijd voor de volgende stap: het familiebedrijf in”

– Wouter van Apeldoorn

Elkaar aanvullen

De overname is vanaf nu officieel vastgelegd, maar John en Wouter zijn de afgelopen periode al gestart om samen te werken. “Ik ben mijn werkzaamheden als uitvoerder aan het afbouwen en ga hier steeds meer uren maken,” zegt Wouter. John licht toe dat ze al regelmatig een bespreking houden, bijvoorbeeld over de planning en visie. “We kunnen elkaar daarbij aanvullen. Ik kan kennis aan Wouter doorgeven. En verder krijgt onze samenwerking gedurende het proces meer vorm.” Duidelijk is dat de twee samen de bedrijfsvoering gaan oppakken. “En we zorgen ervoor dat iedereen weet waarvoor ze bij wie moeten zijn,” vertelt Wouter. De samenwerking krijgt een flexibele vorm, benadrukt John. “Want in ons vak komt er altijd wel weer wat tussendoor. Als er opeens een spoedklus is, dan moeten we dat meteen regelen. Dat hoort erbij.”

Investeren in mensen

Meedenken met de klant en zelf het initiatief nemen als er iets verkeerd zou kunnen lopen: die proactieve houding bij Van Apeldoorn blijft onveranderd. “Met sommige opdrachtgevers werken we al vijftig jaar samen,” zegt John. “En daar komen hopelijk nog veel jaren bij.” Of de twee directeuren ook plannen hebben voor veranderingen? Wouter vertelt dat het plan is om het bedrijf enigszins uit te breiden. “Over een jaar of vijf werken we nog steeds voor dezelfde opdrachtgevers, maar willen we ook een beetje gegroeid zijn. En nieuwe schilders het vak laten leren. We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt, dus we willen als erkend leerbedrijf ook nieuwe medewerkers opleiden. Dat doen we via de praktijkschool en de schildersvakopleiding in Zutphen.” John legt uit dat het tegenwoordig lastig is om vakmensen te vinden. “En daarom moeten we investeren in mensen. Dat doen we sowieso al, en blijven we doen.”

“Met sommige opdrachtgevers werken we al vijftig jaar samen. Daar komen hopelijk nog veel jaren bij”

– John van Apeldoorn

Verschrikkelijk veel plezier

Het is heel belangrijk dat mensen met veel plezier bij Van Apeldoorn Schildersbedrijf werken, daar zijn vader en zoon het roerend over eens. “Sommige medewerkers zijn hier vanaf de start tot aan hun pensioen aan het werk. Die hebben het bij ons dus naar hun zin,” constateert John. En dat geldt zeker ook voor hemzelf. “Werk is mijn hobby: ik doe het met verschrikkelijk veel plezier en dat blijf ik ook doen. Ik ga niet op de golfbaan staan, zo zit ik niet in elkaar.” Maar hij ziet wel een extra voordeel door de overname van Wouter: “Ik vind het fijn dat ik bijvoorbeeld nu eens een vrijdagmiddag vrij kan nemen, of een lang weekend weg kan gaan.”

Kortom: John en Wouter kijken vol vertrouwen naar de toekomst van hun bedrijf. “Van Apeldoorn Schildersbedrijf is een begrip in Apeldoorn, en dat komt echt niet alleen door onze naam,” stelt John. “We staan voor kwaliteit.” En, zo besluiten John en Wouter, “dat willen we graag zo houden.”